Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Struinroute Zaltbommel-Varik

30 KM 6 uur wandelen

Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

Parkbos Neerijnen is absoluut een wandeling waard. Er staan prachtige monumentale bomen en in het voorjaar bloeien de stinzenplanten uitbundig. Je kunt er zang- en roofvogels en spechten spotten. Een verrekijker komt dus goed van pas!

Tussen Neerijnen en Waardenburg ligt natuurgebied Rijswaard. Helaas kun je dit gebied niet doorkruisen, maar vanaf de dijk heb je wel een adembenemend uitzicht.

Via de Kil van Hurwenen wandel je naar Fort Andries. Deze vesting beveiligde in vroeger tijden de doorvaart van de Waal naar de Maas. Haal de boterhammen uit je rugzak, want dit is dé plek voor een heerlijke picknick.

De struinroute gaat verder naar bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Hier kom je alles te weten over de grote rivieren en de omgeving.

De veerpont bij Heerewaarden brengt je naar Varik. Daar word je verwelkomd door een eenzame toren langs de dijk. De kerk die bij de Dikke toren van Varik hoorde, moest wijken toen de rivierbedding werd verlegd.

Het laatste deel van de wandeling voert door de uitgestrekte Heesseltsche Uiterwaarden. Dit gebied is ongerept en geeft een goed beeld van hoe Rivierenland er vroeger uitzag. Toen liepen er, net als nu, runderen en paarden loom te grazen.

Het is ook mogelijk de route te starten bij De Bol (Varik-Heerewaarden), Parkeerterrein Beersteeg (Zaltbommel), Bezoekerscentrum De Grote Rivieren (Heerewaarden).

Klik hier voor de routefolder en de bijbehorende legenda.

Meer informatie

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet.

Struintips

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee
  • Boek een wandelarrangement bij een overnachtingadres langs de Waal

Nog even dit

  • Honden zijn niet welkom (ook niet aangelijnd)
  • Blijf op afstand van de dieren
  • Voer en aai de dieren niet

Lees meer
Startpunt
Knooppunten
15
Eindpunt

Tips voor onderweg

Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied. ...
Meer informatie
Meer over