Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Over West Betuwe

Wie aan West Betuwe denkt, ziet meteen boomgaarden vol met appels, peren en kersen voor zich. Maar de gemeente heeft nog veel meer te bieden. Dit prachtig groene en waterrijke gebied is niet voor niets erg geliefd onder fietsers, wandelaars en toeristen. De rivieren de Linge en de Waal drukken duidelijk hun stempel op het gebied. Op en langs het water valt altijd iets te beleven.

Fiets over de kronkelige dijken langs mooie dorpjes en historische stadjes zoals Asperen en Heukelum. Vroeger zwaaiden hier kasteelheren en soldaten de scepter. Dat zie je terug in de kastelen, forten, molens en stadswallen. Uit die tijd stammen ook de landgoederen Heerlijkheid Mariënwaerdt en Kasteel Neerijnen. Je kunt er tegenwoordig heerlijk wandelen.

West Betuwe ligt in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente is ontstaan per 1 januari 2019 na de fusie van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Op 1 januari 2021 telde de gemeente West Betuwe 51.493 inwoners. De hoofdplaats en grootste kern van de gemeente is Geldermalsen.

De drie gemeenten waaruit West Betuwe is gevormd, zijn alle gevormd uit kleinere gemeenten:

Geldermalsen is in 1811 gevormd en annexeerde in 1978 de toenmalige gemeenten Beesd, Buurmalsen en Deil. Neerijnen is in 1978 tot stand gekomen door samenvoeging van de gemeenten Haaften, Waardenburg, Est en Opijnen, Varik en Ophemert. Lingewaal is in 1986 voortgekomen uit een fusie tussen de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum met Spijk en Vuren. Plaatselijk was deze bekend als de kwartetgemeente.

De naam van de gemeente werd op 26 april 2017 in Asperen bekendgemaakt. Deze naam was het resultaat van een peiling onder inwoners van de nieuw te vormen gemeente, waarbij zij namen mochten aandragen. Een speciale commissie maakte een top 3 met de namen West Betuwe, Betuwewaard en Waal en Linge.

De gemeente ligt in het hart van Nederland. Het gebied is aangesloten op de autosnelwegen A2 en A15. Langs deze snelwegen zijn verschillende bedrijventerreinen aanwezig, zoals in Geldermalsen, Beesd, Waardenburg en Vuren. De Betuweroute, een goederenspoorlijn, loopt ook dwars door het gebied.

Wat te zien?

In West Betuwe vind je (restanten van) kastelen, forten, Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), landgoederen en beschermde dorpsgezichten. Fiets over de kronkelige dijken langs mooie dorpjes, historische stadjes, kastelen en forten. Of wandel langs vele gezellige winkeltjes, restaurants en terrassen.

Wat is er te zien?

Wat te doen?

Cultuurhistorie en natuur komen op een prachtige manier samen in West Betuwe. Je kunt wandelen en fietsen over slingerende dijkjes en je per voet- of fietsveer de rivier over laten zetten. Onderweg geniet je van de vele fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische forten en kastelen.

 

Wat is er te doen?

Overnachten

Blijf logeren in een mooi hotel, een gezellige Bed & Breakfast of een heerlijk vakantiehuis. Maar je kunt je  verblijf ook boeken op een van de prachtige campings die de West Betuwe rijk is. Of geniet van de ultieme vrijheid en overnacht in je camper op een camperplaats!

Overnachten