Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Scheve Toren van Acquoy

Prinses Irenestraat 4

4151 CJ

Acquoy

Plan je route

Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn meest markante gebouw, de scheve toren van de Hervormde kerk. De toren staat al uit het lood sinds de bouw in de 15e eeuw. De toren wordt daarom ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.

De Dode Linge

Acquoy ligt aan een voormalige, u-vormige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het langgerekte dorp ligt aan de dijk bij een rivierbocht en is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft daarom de status van beschermd dorpsgezicht gekregen. Ooit was Acquoy een Baronie in het bezit van de Oranjes. Een van de titels van prinses Beatrix is daarom nog altijd ‘Van Acquoy’.

Scheve kerktoren

De bakstenen toren van de oorspronkelijke Catharinakerk stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw en is opgetrokken in laatgotische stijl. De bouw werd geplaagd door overstromingen van de Linge. Het rivierwater spoelde regelmatig grond onder de toren weg. Aan de toren is te zien dat men halverwege een correctie heeft toegepast, waardoor de toren een lichte knik heeft. In de 18e eeuw heeft men de derde geleding van de toren afgebroken om inzakking te voorkomen. De rest van de Catharinakerk is overigens afgebroken na zware beschadigingen door een orkaan in 1674. Ter vervanging verrees in 1844 de huidige hervormde kerk.

Betuwse toren van Pisa

De oude toren bestaat dus nog maar uit twee geledingen en is 17,5 meter hoog. Bovenin staat de toren 115 centimeter uit het lood, maar hij verzakt al jaren niet meer. De scheefheidsgraad is vergelijkbaar met zijn beroemde Italiaanse tegenhanger, de toren van Pisa. Opvallend is dat op het kleine kerkhof met slechts 19 zerken, het graf van ene mevrouw Pisa te vinden is. Cornelia Pisa was getrouwd met de voormalige hervormde predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri. Vanwege Cornelia’s achternaam, en omdat de toren scheef staat, wordt gesproken van de ‘Betuwse toren van Pisa’.


Lees meer
Delen: