Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Extreem Weer

12 december 2022 van 20:00 - 22:00 uur

Rijksstraatweg 64

4191 SG

Geldermalsen

Het laatste IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) rapport is op 28 februari van dit jaar verschenen. De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:

Niets doen is geen optie meer, want klimaatverandering verstoort nu al de kwetsbare natuur en het leven van mensen.
We hebben nu al te maken met ruim 1 graad opwarming van de aarde en de gevolgen zijn al merkbaar.
Als de temperatuur nog verder stijgt, zullen de gevolgen alleen nog maar verder toenemen en op een aantal plekken leiden tot onomkeerbare schade. Met name voor kwetsbare ecosystemen en laaggelegen kustgebieden, zo stelt het rapport.
Het IPCC rapport is niet het werk van een eenzame doemdenker in een achterkamertje maar het resul­taat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek in een groot aantal landen over de hele wereld.
In Nederland hebben ook een aantal wetenschappers hun aandeel geleverd en naar goed wetenschappelijk gebruik is hun bijdrage door vakgenoten gecontroleerd.

Een van die wetenschappers die deel uitmaakt van de controlegroep is onze spreker van vanavond, Rob Groenland, meteoroloog, vakdocent en klimaatadviseur op het KNMI. Vanavond licht Rob de uitkomsten van het IPCC rapport toe, waarbij hij speciaal ingaat op de relatie tussen klimaatverandering en extreem weer.
Bij extreem weer denken we doorgaans aan korte, heftige gebeurtenissen (windhozen, orkanen, hittegolven of juist periodes met strenge vorst.

Er zijn ook minder heftige gebeurtenissen die wellicht nog meer invloed hebben; dan moeten we denken aan veranderingen in de straalstroom (de wind op 10 km hoogte) en en zogenaamde blokkades, periodes waarin het weer weken of zelfs maandenlang nauwelijks verandert. In de zomer leidt dat dan tot langdurige hittegolven en extreme droogte of juist periodes met de ene depressie na de andere, in de winter tot waterover­last of toch nog een elfstedentocht.

De spreker van vanavond gaat dit u allemaal uitgebreid toelichten.


Lees meer

Hoe toegankelijk is deze locatie

Delen: