Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Nieuwe peddelroute over de Linge officieel geopend: Linge bereikbaar voor elke kern

21 april 2023

De nieuwe peddelroute over de Linge is woensdag 19 april officieel geopend door wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe en Alex Kwakernaak, directeur van Uit®waarde. Voor deze feestelijke gelegenheid maakten zij per kano de oversteek over de Linge naar de aanlegsteiger aan de Lingedijk in Asperen.

De nieuwe peddelroute over de Linge loopt van Tiel tot aan Gorinchem. Op verschillende plekken zijn er nieuwe aanlegsteigers en bij alle openbare steigers staan routeborden. Op 6 plekken langs de route komen ook nog informatiepanelen. Hiermee zijn de recreatieve mogelijkheden aan de Linge verbeterd. De peddelroute is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Uit®waarde, Waterschap Rivierenland, Regio Rivierenland, provincie Gelderland en deelnemende gemeentes aan de Linge, waaronder de gemeente West Betuwe.

Verbinding
Wethouder Rutger van Stappershoef: “Met de peddelroute beleef je vanaf het water het gevarieerde Lingelandschap van dichtbij. Inclusief het aangrenzende cultureel erfgoed, zoals de forten. Dankzij de nieuwe steigers kun je bijvoorbeeld een dorpje, stadje en horeca bezoeken. Of gewoon even uitrusten en genieten van de prachtige natuur en het fruit om je heen. Hierbij zorgt de route voor verbinding tussen de kernen aan de Linge. En tussen de sectoren recreatie & toerisme en kunst & cultuur.”

Alex Kwakernaak, directeur van Uit®waarde, is enthousiast over de nieuwe route: “In totaal zijn 7 nieuwe  kanosteigers geplaatst. Bij de nieuwe en bestaande voorzieningen zijn routeborden geplaatst die de weg wijzen en de afstand weergeven. Ook geven de borden toeristische informatie over activiteiten langs de Linge. En op verschillende plekken komen informatiepanelen. Vanaf vandaag kan de kanovaarder de nieuwe route (er)varen en is Rivierenland een peddelroute rijker. Samen met Stichting Bureau Toerisme is een design, webpagina en folder gemaakt. De folder is vanaf vandaag verkrijgbaar bij verschillende toeristische ondernemers langs de Linge en bij de TOP’s en infoposten.”

Regionale samenwerking
“De rivieren zijn een belangrijk onderdeel van het toeristisch economische DNA van onze regio. De peddelroute is een prachtig voorbeeld hoe op regionaal schaalniveau wordt samengewerkt. Om de beleving van de rivieren voor inwoners en recreanten te vergroten. Dankzij de Regio Deal van Fruitdelta Rivierenland konden we dit project versnellen en tot een compleet eindresultaat komen”, vertelt wethouder Rutger van Stappershoef.

Linge bereikbaar voor elke kern
De nieuwe peddelroute is onderdeel van het project ‘Linge bereikbaar voor elke kern’ binnen de gemeente West Betuwe. Dit project geeft uitvoering aan het beleid Recreatie en Toerisme 2020-2023.

Wethouder Van Stappershoef is blij met de realisatie van dit grote project: “Dit project is ontstaan uit een wens van inwoners en ondernemers. Om de recreatieve mogelijkheden aan de Linge te verbeteren. Het doel van dit project is dat elke kern in de gemeente West Betuwe die grenst aan de Linge een openbaar toegankelijke voorziening heeft. In de vorm van een aanlegsteiger en ook enkele trailerhellingen. En dit is gelukt voor bijna alle kernen die aan de Linge grenzen. Er zijn nieuwe steigers geplaatst of aangepast in Geldermalsen, Buurmalsen/Tricht, Deil, Beesd, Rhenoy, Gellicum, Acquoy, Asperen, Heukelum en Spijk. Dit wordt in de toekomst nog uitgebreid in de dorpen Enspijk en Rumpt.

Meer informatie over de peddelroute is hier te vinden.

Meer nieuws:

De dijken zijn er voor iedereen

14 mei 2024

De dijken van in de gemeente West Betuwe zijn geliefd bij iedereen. En terecht. Op en langs de Linge valt altijd wel iets te beleven. Zeker als de bloesem in ...

Lees verder

3 Nieuwe Verborgen Verhalen

7 mei 2024

In de afleveringen van Verborgen Verhalen bezoekt Jacqueline Maris een begraafplaats of kerkhof in West Betuwe. Ze zoekt naar onontdekte verhalen van de inwoners die hier begraven liggen. “Ik ...

Lees verder

Heropening Ruiterpad door Lingebos

11 mei 2023

Op woensdag 10 mei heropende wethouder Rutger van Stappershoef het 4,5 kilometerlange Ruiterpad in het Lingebos in Vuren. Een aanvulling op het totaalpakket aan wandel-, fiets-, kano- en luisterroutes in West Betuwe. ...

Lees verder