Heropening Ruiterpad door Lingebos

Op woensdag 10 mei heropende wethouder Rutger van Stappershoef het 4,5 kilometerlange Ruiterpad in het Lingebos in Vuren. Een aanvulling op het totaalpakket aan wandel-, fiets-, kano- en luisterroutes in West Betuwe. Aanwezig waren Staatsbosbeheer en twee ruiterverenigingen van maneges Lingebos en Pony Plezier. Deze organisaties hebben het ruiterpad tien jaar geleden aangelegd en betaald.

Prachtige rit behouden

Wethouder Van Stappershoef: Het ruiterpad in het Lingebos is een openbaar toegankelijk ruiterpad. Ik vind het belangrijk dat een goed onderhouden ruiterpad de zeven plaatselijke ruiterverenigingen en ruiters van buitenaf uitnodigt voor een ritje door het prachtige Lingebos en over het noordelijke dijkje. Met de heropening van dit Ruiterpad biedt onze gemeente weer een breder aanbod van mooie verschillende soorten routes. Vanuit de gemeente dragen wij bij aan het uitvoeren van grootonderhoud 1x per vijf jaar. En dan gaat het om slechte plekken herstellen en aanvullen van het zand over de gehele route.”

Snoei- en maaiwerk

De overige kosten betreffen het maai- en (hoog) snoeiwerk van de graswal, het bijwerken van overhangend groen en verwijderen van bramenstruiken. Hierin werken Staatsbosbeheer en vrijwilligers van de ruiterverenigingen samen. Aan de gebruikers wordt gevraagd om geld te doneren om het ruiterpad goed te kunnen blijven onderhouden.

Nieuwe peddelroute over de Linge officieel geopend: Linge bereikbaar voor elke kern

De nieuwe peddelroute over de Linge is woensdag 19 april officieel geopend door wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe en Alex Kwakernaak, directeur van Uit®waarde. Voor deze feestelijke gelegenheid maakten zij per kano de oversteek over de Linge naar de aanlegsteiger aan de Lingedijk in Asperen.

De nieuwe peddelroute over de Linge loopt van Tiel tot aan Gorinchem. Op verschillende plekken zijn er nieuwe aanlegsteigers en bij alle openbare steigers staan routeborden. Op 6 plekken langs de route komen ook nog informatiepanelen. Hiermee zijn de recreatieve mogelijkheden aan de Linge verbeterd. De peddelroute is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Uit®waarde, Waterschap Rivierenland, Regio Rivierenland, provincie Gelderland en deelnemende gemeentes aan de Linge, waaronder de gemeente West Betuwe.

Verbinding
Wethouder Rutger van Stappershoef: “Met de peddelroute beleef je vanaf het water het gevarieerde Lingelandschap van dichtbij. Inclusief het aangrenzende cultureel erfgoed, zoals de forten. Dankzij de nieuwe steigers kun je bijvoorbeeld een dorpje, stadje en horeca bezoeken. Of gewoon even uitrusten en genieten van de prachtige natuur en het fruit om je heen. Hierbij zorgt de route voor verbinding tussen de kernen aan de Linge. En tussen de sectoren recreatie & toerisme en kunst & cultuur.”

Alex Kwakernaak, directeur van Uit®waarde, is enthousiast over de nieuwe route: “In totaal zijn 7 nieuwe  kanosteigers geplaatst. Bij de nieuwe en bestaande voorzieningen zijn routeborden geplaatst die de weg wijzen en de afstand weergeven. Ook geven de borden toeristische informatie over activiteiten langs de Linge. En op verschillende plekken komen informatiepanelen. Vanaf vandaag kan de kanovaarder de nieuwe route (er)varen en is Rivierenland een peddelroute rijker. Samen met Stichting Bureau Toerisme is een design, webpagina en folder gemaakt. De folder is vanaf vandaag verkrijgbaar bij verschillende toeristische ondernemers langs de Linge en bij de TOP’s en infoposten.”

Regionale samenwerking
“De rivieren zijn een belangrijk onderdeel van het toeristisch economische DNA van onze regio. De peddelroute is een prachtig voorbeeld hoe op regionaal schaalniveau wordt samengewerkt. Om de beleving van de rivieren voor inwoners en recreanten te vergroten. Dankzij de Regio Deal van Fruitdelta Rivierenland konden we dit project versnellen en tot een compleet eindresultaat komen”, vertelt wethouder Rutger van Stappershoef.

Linge bereikbaar voor elke kern
De nieuwe peddelroute is onderdeel van het project ‘Linge bereikbaar voor elke kern’ binnen de gemeente West Betuwe. Dit project geeft uitvoering aan het beleid Recreatie en Toerisme 2020-2023.

Wethouder Van Stappershoef is blij met de realisatie van dit grote project: “Dit project is ontstaan uit een wens van inwoners en ondernemers. Om de recreatieve mogelijkheden aan de Linge te verbeteren. Het doel van dit project is dat elke kern in de gemeente West Betuwe die grenst aan de Linge een openbaar toegankelijke voorziening heeft. In de vorm van een aanlegsteiger en ook enkele trailerhellingen. En dit is gelukt voor bijna alle kernen die aan de Linge grenzen. Er zijn nieuwe steigers geplaatst of aangepast in Geldermalsen, Buurmalsen/Tricht, Deil, Beesd, Rhenoy, Gellicum, Acquoy, Asperen, Heukelum en Spijk. Dit wordt in de toekomst nog uitgebreid in de dorpen Enspijk en Rumpt.

Meer informatie over de peddelroute is hier te vinden.

Klaas op Klompen krijgt een vervolg

De serie Klaas op Klompen was een groot succes, daarom krijgt dit programma een vervolg in 2023. In het nieuwe seizoen wandelt presentator Klaas Drupsteen weer vol verwondering door bossen, over drassige paadjes van boerenerven en langs klaterende beekjes op de Klompenpaden. Onderweg gaat hij in gesprek met voorbijgangers en soms ook met de klompenpadvrijwilligers. Op sommige paden was de klompenpadwerkgroep nauw betrokken bij het filmen, op andere paden niet.

In 2022 is Omroep Gelderland gestart met een serie van 6 afleveringen, het programma scoorde hoge ogen bij het kijkerspubliek en werd overgenomen door Omroep Max als deel van de serie Noord-Zuid-Oost-West. Vanwege het succes zijn dit najaar opnieuw 9 afleveringen gemaakt, die vanaf 8 januari 2023 wekelijks te zien zijn op Omroep Gelderland. In totaal omvat de serie 12 uitzendingen waarvan de laatste drie in februari worden opgenomen. Kijken dus!

Op 5 maart wordt er op Omroep Gelderland een aflevering uitgezonden over het Rhenoijsepad in Rhenoy. De aflevering wordt uitgezonden om 17.15 uur. Meer informatie lees je hier.

Oproep Poëzie in de openbare ruimte

Wij doen een oproep aan alle kunstenaars in onze gemeente om met ideeën te komen voor Poezie in de openbare ruimte.

Voorwaarden:

  • Poëzie in de breedste zin van het woord
  • Link met de West Betuwse identiteit
  • Realisatie in 2022
  • Budget is maximaal €5.000 (inclusief alle mogelijke kosten)

De poëzie wordt aangebracht op een van de volgende 3 locaties

  1. Brede school in Heukelum (Koningin Wilhelminastraat)

Koning Wilhelminastraat.

Wens van de school is om beide gebouwen met elkaar te verbinden.

Mogelijkheid tot schoolproject (bijvoorbeeld bij presentatie)

  1. Spoorweg viaduct in Geldermalsen (N327)

Plek waar veel auto’s en fietsers passeren

  1. Brug over de Linge bij Beesd/Rumpt (Veerweg)

Zichtbaar vanaf het water

Wat vragen we

  • Uitwerking voorstel voor 1 of meerdere locaties
  • Plan van aanpak
  • Sluitende begroting inclusief voorbereiding/afwerking ondergrond en/of mogelijkheden voor extra subsidie.

Deadline projectvoorstel:

Borrelen er ideeën bij je op en heb je zin om dit project vorm te geven, mail je ideeën uiterlijk 20 juni 2022 naar info@collectiefwestbetuwe.nl

Het bestuur van het Collectief maakt samen met de gemeente een keuze uit de voorstellen.

Vragen?

Mail naar info@collectiefwestbetuwe.nl

West Betuwe ‘lokt’ toeristen naar lokale parels met speciaal boekje

Toeristisch West Betuwe heeft de parels van de gemeente op een rij gezet, om toeristen de weg te wijzen naar de mooiste plekken én lokale ondernemers. Die staan in een speciaal waardebonnenboekje.

De werkgroep hoopt er met het boekje voor te zorgen dat toeristen de gemeente nóg beter weten te vinden. ,,Recreatieondernemers krijgen van toeristen vaak de vraag: ‘waar kunnen we het beste heen om…’ of ‘waar in de buurt is er wat leuks te zien of te beleven?’’’, aldus Toeristisch West Betuwe.

Met het waardebonnenboekje worden toeristen gewezen op bijzondere plekken in de gemeente. Daarnaast kunnen zij met de bonnen korting of een bijzonder aanbod krijgen, bij locaties waar streekproducten worden verkocht.

,,Dit initiatief is aantrekkelijk voor inwoners, bezoekers, lokale ondernemers en de recreatieve sector als geheel’’, zegt wethouder toerisme Rutger van Stappershoef. ,,Onze parels worden met dit boekje mooi samengebracht, waarbij ondernemers naar elkaar verwijzen.’’

Er zijn 25.000 exemplaren van het waardebonnenboekje gedrukt, deze liggen bij recreatieparken, campings, hotels, B&B’s, ondernemers die erin staan vermeld en andere populaire bestemmingen.